Wat wij doen

Big Data analyses

 

Big Data voor u laten werken: casus provincie Zuid-Holland

 

Het programma Smart Shipping van de provincie Zuid-Holland bestaat uit een aantal onderdelen. Voor het specifieke onderdeel 'Slimme Brugopeningen' zorgt KBenP voor de datagedreven innovatie. Dit is een belangrijk onderdeel van het programma met een grote maatschappelijke impact. De provincie wil in de toekomst namelijk meer gebruikmaken van de vaarwegen om goederen te vervoeren. Meer vaarverkeer leidt ook tot meer bruggen die open moeten. Daar heeft het wegverkeer weer last van, wat de provincie natuurlijk zoveel mogelijk wil voorkomen.

 

KBenP biedt als oplossing een slim dashboard voor de brugbediening-centrale. In dat slimme dashboard doen we op basis van realtime data en historische data een voorstel voor het beste moment om de brug te openen. Dit helpt de brugwachter om een goed besluit te nemen en beperkt de wachttijd van vaar- en wegverkeer, ook als het in de toekomst drukker op de (vaar)wegen is.

 

BI - Hefbrug Boskoop.png

 

Wat het project erg leuk maakt voor ons is dat het een mooie en concrete toepassing is van een hele set aan 'buzzwords' die u nu veel hoort: datagedreven, Big Data, IoT/sensordata, Cloud, Machine Learning en Data Science. De casus heeft veel belangstelling opgeleverd van andere organisaties, waaronder organisaties zoals Rijkswaterstaat, diverse andere provincies en gemeenten en ook technologiepartners zoals Microsoft. Daarnaast heeft het Smart Shipping programma ook een Computable award publieksprijs gewonnen voor Overheidsproject van het jaar 2018.